Министър Седларски: Фирмите в Икономическа зона София - Божурище са пример за добрите практики в бизнеса
 
15 февруари 2017

„Икономическа зона София-Божурище“ е пример за добрите практики в бизнеса и е отправна точка към една бързоразвиваща се икономика с фокус върху иновациите и високите технологии“. Това каза министърът на икономиката Теодор Седларски на посещението си в Икономическа зона София-Божурище, която е част от индустриалните терени, развивани от „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ). Участие в програмата взеха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, ръководството на Министерството на икономиката и изпълнителният директор на НКИЗ Стефан Стайков.

Министър Седларски бе запознат с дейността на Индустриална зона София-Божурище, с бъдещите планове на Съвета на директорите за разширяване и подобряване на инфраструктурната среда, както и с апортирането на нови обекти, с което Зоната ще добие завършен вид. Стефан Стайков представи на икономическия министър фирмите, инвестирали в Зоната, сред които първият клъстър от високотехнологични компании - High-Tech Cluster Sofia, първият чуждестранен инвеститор в Зоната – „Бер-Хелла Теремоконтрол (Behr-Hella Thermocontrol, GmbH), както и българската фирма „Волаком“ АД – световен лидер в създаването на уникална иновативна система за отблъскване на птици от обекти като летища, ветрогенератори и др. Производственият процес и съораженията на „Бер-Хелла Теремоконтрол“ (BNTC) и „Волаком“ АД бяха разгледани от министър Седларски.

BHTC е водеща компания за автомобилни компоненти в света, която започва инвестицията си на българския пазар през 2013 г. На територията на Зоната фирмата изгражда нови промишлени съоръжения и Център за научноизследователска и развойна дейност за проектиране и производство на контролни табла за автомобилни климатични системи за всички европейски и повечето световни автомобилни марки. Изпълнителният директор на компанията Мартин Ниланд очерта причините за избора на България като инвестиционна дестинация. Немската фирма даде висока оценка на обучението и специалистите, излизащи от техническите университети у нас, както и на членството на страната ни в ЕС, носещо съществени предимства, включително и за логистиката. Като положителни фактори бяха отбелязани и данъчното облагане, добрата инвестиционна среда, както и подкрепата на правителството, Министерството на икономиката, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и НКИЗ. Към настоящия момент BHTC е инвестирала 80 млн. лв у нас, но плановете на дружеството е в близките от 3 до 5 години да се разшири и броят на служителите да нарасне от 350 на 500. „Намерението ни да удвоим инвестициите си в България са индикатор, че в страната ви се чувстваме сигурни и спокойни“, подчерта Мартин Ниланд.

Българските компании също оценяват преимуществата, които притежава ИЗ София – Божурище. На територията на Зоната има шест български компании, които впечатляват не толкова с мащабни инвестиции, а с иноваторски подход. Те попадат във високотехнологичен сектор и предвиждат произвеждането на иновативни продукти. Компаниите от сектора се обединяват в т.нар - High-Tech Cluster Sofia, чиито усилия са насочени към изграждане и управление на високотехнологични производства и лаборатории в ИЗ София - Божурище.

Една от тези компании е българската фирма „Волаком“ АД. Министър Седларски прояви интерес към идеята за изграждане на система за автоматично засичане и прогонване на птици от периметъра на летища, вятърни паркове и др. Изпълнителният директор на компанията Васил Василев поясни, че идеята се ражда преди 15 години, когато започват да се занимават с проблемите, свързани с безопасността на полетите по летищата, но остава недоразвита. Едва преди година намират вярната формула към успеха и успяват не само да създадат тази система, която е без аналог в целия свят, но и да я патентоват в 154 страни. „Стигнахме до извода, че трябва да работим в нишови продукти, които не само да продаваме на международния пазар, но и да сме най-добрите в това“, подчерта Васил Василев. Той поясни, че имат доста такива продукти, които са на световно ниво като специални усилватели, където държат над 30 % от световния пазар. Изпълнителният директор на „Волаком“ АД обясни принципа на работа на устройството за улавяне на птици, чиито звук е 1/10 част от секундата и не предизвиква дискомфорт в тях. По думите му устройството за птици успешно може да се прилага и при хората, дори и за тестване състоянието на централната нервна система при новородените.

Според него Индустриална зона София-Божурище е най-подходящото място за малкия и средния бизнес в София, което търпи развитие и с общи усилия може да стане притегателен център за още по-успешното позициониране на потенциалните инвеститори. В тази връзка, той отправи няколко препоръки към ръководството на НКИЗ като: изграждане на по-модерна инфраструктурна среда, изграждане на подстанция с високо напрежение, което да осигури връзка от далекопровод 110 киловата, както и решаване на проблема с транспортната логистика.

Г-н Василев благодари на министър Седларски за посещението и засвидетелстваното внимание, както и на Министерството на икономиката за предоставената възможност да развие дружеството си, именно на територията на Индустриална зона София-Божурище. Фирмата е ползвала и финансова подкрепа по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. в размер на 978 хил. лв, с цел придобиване и въвеждане в експлоатация необходимото производствено оборудване.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката