Министър Караниколов се срещна с еврокомисар Елжбета Биенковска
 
10 юли 2017

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с еврокомисаря на вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Срещата се състоя днес в Министерството на икономиката и на нея бяха обсъдени теми, свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на разговорите министър Караниколов изтъкна, че в момента се работи по програмата на българското председателство и в нея конкурентоспособността е един от основните приоритети. „В тази връзка подготовката на Обща стратегия за индустриална политика на ЕС и приемането й по време на българското председателство през 2018 г. ще бъде основна цел“, каза министърът. Той допълни, че се очаква и развитие на законодателната процедура за Правителствените сателитни комуникации.  Инициативата засяга политиките за сигурност, отбрана и космос и е включена, както в Европейската космическа стратегия, така и в Европейският план за отбранителни действия.

По време на срещата икономическият министър подчерта, че ще се работи и за нова дефиниция за малките и средни предприятия. „България се придържа изцяло към тази препоръка, съгласно тази дефиниция ще се усвояват средствата за подкрепа за малките и средни предприятия (МСП) чрез Европейските структурни фондове в страната“, каза още той.

Министърът на икономиката Емил Караниколов уведоми еврокомисар Биенковска, че основна задача ще бъде и работата по Европейския фонд за отбрана и отбранителна политика на ЕС. „В него се предвижда ЕС да насочи значителни средства в областта на отбраната и изграждането на условия за развитие на отбранителната индустрия. Предвижда се това да доведе до развитие на иновациите, трансфер на технологии и осигуряване на работни места в тази индустрия“, подчерта Караниколов.

По време на срещата двамата се обединиха около позицията, че малките и средни предприятия (МСП) биха могли да намерят място във веригата на доставки в сектора на отбраната, както и да работят усилено за финансиране с европейски средства. Министър Караниколов изрази надежда, че с общи усилия  ще успеем да реализираме едно успешно председателство.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката