Министър Караниколов: Има засилен инвеститорски интерес към Индустриалните зони в страната
 
08 февруари 2018

Все по-засилен инвеститорски интерес има към Индустриалните зони в цялата страна. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който  присъства  на подписването на Меморандум за сътрудничество между Община Враца и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД /НКИЗ/. Общината и Националната компания ще работят съвместно за привличане на инвестиции във Враца и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Министър Караниколов посочи, че с подписването на Меморандум за сътрудничество община Враца получава възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори от НКИЗ ЕАД. „От друга страна „Национална компания индустриални зони“ ЕАД разширява портфолиото си от терени, които да предлага на инвеститорите“, допълни той. По думите му целта е съвместната работа между НКИЗ и българските общини до доведе до  развитие на регионите чрез нови инвестиционни проекти. Икономическият министър изтъкна, че досегашният модел на развитието на индустриални зони не е бил сполучлив, затова е разработена нова концепция, свързана с това първо да бъде изградена инфраструктурата в зоната и едва след това да се канят инвеститорите.

Караниколов бе категоричен, че през последните години има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото на НКИЗ ЕАД с нови локации с възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциалните инвеститори. „През последните години все по-често отчитаме конкретни искания от инвеститори да им се предложат терени в региони, където няма да имат сериозна конкуренция при търсенето на работна сила. Все повече чуждестранни и български компании осъзнават проблема с кадрите, изникващ в регионите със съсредоточена индустрия“, каза още той.

На форума присъстваха представители на работодателските организации, директори на професионалните училища в община Враца и  представители на бизнеса. Пред тях министър Караниколов заяви, че липсата  на кадри и тяхното обучение е един от основните проблеми пред бизнеса, към който ще бъдат насочени  всички усилия, за да бъде  преодолян.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката