Ирански компании са на посещение в България за проучване на възможностите за инвестиции в млекопреработващия сектор
 
13 ноември 2017

Броят на млекопреработвателните предприятия в България е 313, като заетите в тях са близо 8 300 човека. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-ирански бизнес форум в София. За участие в него в страната ни са представители на 15 ирански компании от млекопреработващия сектор, които проучват възможностите за партньорство и инвестиции в България.

„Производството на мляко има стратегическо значение за България и страната ни разполага с много сериозни традиции в сектора“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му се полагат последователни усилия за инвестиции във високото качество на генетичния материал, модернизиране на земеделските стопанства, пунктовете за събиране на млякото и инсталации за преработка на млечни продукти, както и насърчаването на търговията, особено на износа. „В този смисъл, българските компании имат какво да предложат по отношение на съвременно оборудване и технологии за автоматизиране на производството и качествен контрол“, допълни българският заместник-министър. Той изрази надежда повече ирански компании да се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции, и в други сектори от взаимен интерес.

„За първата половина на 2017 годината ръстът в търговията между България и Иран е над 80%“, каза още Александър Манолев. Българският износ е на стойност 38.7 млн. щ.д., отчитайки ръст от 38.5% на годишна база и се състои основно от химични торове, пътнически автомобили и крикове. От своя страна вносът от Иран регистрира 165%-но увеличение, достигайки 40.1 млн. щ.д. за първите шест месеца на 2017 г., в резултат най-вече на внесените в България нефтени масла. Други ирански стоки, реализирани на българския пазар в този период са полимери, флоатно стъкло, фурми, грозде и др., стана ясно по време на събитието.

Бизнес форумът се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, като в откриването се включиха и представители на Посолството на Ислямска република Иран в България, на иранската организация за малки и средни предприятия, и др. Всички официални лица от българска страна поднесоха съболезнования и съпричастност към иранския народ за причинените човешки жертви и разрушения след силното земетресение през изминалата нощ.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката