Емил Караниколов: Консултативният съвет по Закона за горивата ще обсъди детайлно секторния анализ, извършен от КЗК
 
13 март 2019

Консултативният съвет за сътрудничество между държавните органи и лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е органът, който ще регламентира  и предлага измененията на законодателството. В този процес ще включим всички заинтересовани страни, за да можем да създадем конкурентна среда. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, свързан с направения от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизел.

Икономическият министър подчерта, че всички направени предложения ще бъдат подложени на оценка на въздействието и ще бъдат изпратени предварително на КЗК, за да се изчистят всички спорни моменти.

По време  на брифинга Симо Симов от Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива връчи на министър Караниколов предложения за изменения на Закона, изработен от специалисти и адвокати. „Целта е повече играчи да остават на пазара и Законът да е в полза на потребителите и икономиката'', поясни той. По думите му част от предложенията касаят по-добри условия за регистрация в бранша. Те са свързани с премахване на тежките ограничения за големите банкови гаранции, които да останат валидни само за фирмите, които се занимават с производство, с внос и износ. За малките търговци да е налице уставен капитал от 20 000 лева, но без банкови гаранции. Големият проблем според него е в дистрибуцията на едро, където е бил заложен капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция от 500 хил. лв. Тази сума по тяхно предложение е запазена само за производители и вносители, а банковата гаранция и капитал, касаещи вътрешната дистрибуция, да е намалена на 100 хил. лв. По предложение на Сдружението ведомствените бензиностанции също ще имат облекчен режим, а земеделците ще могат да купуват горива, но не и да продават.

В заключение министър Караниколов сподели, че очаква подобна инициатива от всички заинтересовани страни

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката